Foglalkozásegészségügy Budapesten és országosan
1135 Budapest, Jász utca 33-35.
06(1)800-9333, 06(30)633-09-61
  
Kontaminált Vékonybél Szindróma (SIBO) Kezelése

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) olyan állapot, amelyet a vékonybélben túlzott mértékben elszaporodó baktériumok okoznak. A SIBO kezelése többféle megközelítést igényel, beleértve az antibiotikumokat, étrendi változtatásokat, probiotikumokat és egyéb támogató terápiákat.

Antibiotikumok

Az antibiotikumok az elsődleges kezelési módszerek közé tartoznak, mivel ezek segítenek csökkenteni a vékonybélben túlszaporodott baktériumok számát.

1. Rifaximin

A rifaximin az egyik leggyakrabban használt antibiotikum a SIBO kezelésében, mivel nem szívódik fel a véráramba, hanem helyileg fejti ki hatását a bélrendszerben. Széles spektrumú antibiotikumként hatékonyan csökkenti a baktériumok számát anélkül, hogy jelentős mellékhatásokat okozna.

  • Kezelési idő: Általában 10-14 napig tartó kezelés szükséges, amely során a betegek jelentős tüneti javulást mutatnak.

2. Neomycin

A neomycin gyakran rifaximinnel kombinálva alkalmazzák, különösen akkor, ha a SIBO metán-domináns formájáról van szó. Ez a kombinált terápia hatékonyabb lehet a metán-termelő baktériumok, például a Methanobrevibacter smithii csökkentésében, amelyek gyakran székrekedést okoznak.

3. Metronidazol és Ciprofloxacin

A metronidazol és ciprofloxacin is használható a SIBO kezelésében, bár általában második vonalbeli kezelések, mivel hatékonyságuk alacsonyabb és mellékhatásaik gyakoribbak a rifaximinnel összehasonlítva.

Diétás megközelítések

A megfelelő diéta kulcsszerepet játszik a SIBO kezelésében, mivel a baktériumok növekedését az elfogyasztott ételek jelentősen befolyásolják. Az alábbi diétás módszerek segíthetnek a SIBO tüneteinek enyhítésében és a baktériumok túlszaporodásának megelőzésében.

1. Low FODMAP Diéta

A Low FODMAP diéta korlátozza a fermentálható oligoszacharidok, diszacharidok, monoszacharidok és poliolok (FODMAP-ok) bevitelét, mivel ezek a szénhidrátok könnyen fermentálhatók a baktériumok által.

  • Hatás: A diéta segíthet csökkenteni a puffadást és hasi fájdalmat, mivel kevesebb fermentálható szénhidrátot biztosít a baktériumok számára.

2. Specifikus szénhidrát diéta (SCD)

Az SCD célja a bélflóra egyensúlyának helyreállítása a komplex szénhidrátok, diszacharidok és bizonyos cukrok (például laktóz, szacharóz) kerülésével. Ezek a szénhidrátok nehezen emészthetők, és fermentációjuk hozzájárulhat a SIBO kialakulásához.

3. Elementális diéta

Az elementális diéta lebontott (hidrolizált) tápanyagokat tartalmaz, amelyek könnyen felszívódnak a vékonybélben. Ez minimalizálja a baktériumok fermentációját, mivel kevesebb tápanyag marad számukra.

  • Alkalmazás: Az elementális diéta általában 14 napig tart, és súlyos esetekben alkalmazzák, amikor más diétás megközelítések nem bizonyultak hatékonynak.

Probiotikumok és prebiotikumok

A probiotikumok és prebiotikumok segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában, de használatuk a SIBO esetén ellentmondásos, mivel további baktériumokat juttathatnak a bélbe, amelyek súlyosbíthatják a problémát.

Probiotikumok

A probiotikumok élő mikroorganizmusokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak a bél egészségének helyreállításához, és gátolhatják a káros baktériumok növekedését.

  • Pozitív hatások: Egyes tanulmányok szerint a probiotikumok javíthatják a SIBO tüneteit, és támogathatják az immunrendszer működését.
  • Negatív hatások: Ha a probiotikumokat nem megfelelő törzsekből választják, súlyosbíthatják a helyzetet, mivel további baktériumokat juttatnak a vékonybélbe.

Probiotikumok típusai:

  • Lactobacillus törzsek: Segíthetnek csökkenteni a patogén baktériumok számát, és támogatják az immunválaszt.
  • Bifidobacterium törzsek: Elősegítik a bélfal egészségét és javítják az emésztést.
  • Saccharomyces boulardii: Ez a hasznos élesztő segíthet az antibiotikumok által okozott hasmenés kezelésében és a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.

Prebiotikumok

A prebiotikumok olyan élelmi rostok, amelyek a hasznos baktériumok növekedését támogatják. Óvatosan kell alkalmazni őket a SIBO kezelésében, mivel egyes esetekben súlyosbíthatják a tüneteket, különösen a kezelés kezdetén.

További támogató terápiák

1. Motilitás fokozása

A bélmotilitás fokozása gyógyszeres kezeléssel vagy életmódbeli változtatásokkal segíthet a baktériumok túlzott elszaporodásának megfékezésében. A rendszeres mozgás, a megfelelő mennyiségű vízfogyasztás, valamint bizonyos gyógyszerek, mint a prokinetikumok, támogathatják a bélrendszer egészséges mozgását.

2. Stresszkezelés

A krónikus stressz hozzájárulhat a bélrendszeri problémák súlyosbodásához, beleértve a SIBO-t is. Stresszkezelési technikák, mint a meditáció, a jóga és a relaxációs gyakorlatok segíthetnek a bélflóra egyensúlyának helyreállításában.

Összegzés

A kontaminált vékonybél szindróma (SIBO) kezelése több megközelítést igényel, beleértve az antibiotikumok alkalmazását, a diétás változtatásokat, valamint a probiotikumok és prebiotikumok használatát. Minden kezelés egyénre szabott, és a beteg állapota alapján kerül kiválasztásra. Az antibiotikumok segíthetnek csökkenteni a baktériumok számát, míg a diétás változtatások és a probiotikumok a bélflóra egyensúlyának helyreállítására szolgálnak.

 

Feketéné Radó Barbara

dietetikus, egészségügyi tanár MSc

 

Hivatkozásjegyzék

Ghoshal UC, Shukla R, Ghoshal U, Gwee KA, Ng SC, Quigley EM. The gut microbiota and irritable bowel syndrome: friend or foe? Int J Inflam. 2012;2012:151085. doi: 10.1155/2012/151085. Epub 2012 Apr 22. PMID: 22577594; PMCID: PMC3346986.

Knez E, Kadac-Czapska K, Grembecka M. The importance of food quality, gut motility, and microbiome in SIBO development and treatment. Nutrition. 2024 Aug;124:112464. doi: 10.1016/j.nut.2024.112464. Epub 2024 Apr 5. PMID: 38657418.

Krajicek EJ, Hansel SL. Small Intestinal Bacterial Overgrowth: A Primary Care Review. Mayo Clin Proc. 2016 Dec;91(12):1828-1833. doi: 10.1016/j.mayocp.2016.07.025. PMID: 27916156.

Soifer LO, Peralta D, Dima G, Besasso H. Eficacia comparativa de un probiótico vs un antibiótico en la respuesta clínica de pacientes con sobrecrecimiento bacteriano del intestino y distensión abdominal crónica funcional: un estudio piloto [Comparative clinical efficacy of a probiotic vs. an antibiotic in the treatment of patients with intestinal bacterial overgrowth and chronic abdominal functional distension: a pilot study]. Acta Gastroenterol Latinoam. 2010 Dec;40(4):323-7. Spanish. PMID: 21381407.

Rao, S. et al. Intestinal Bacterial Overgrowth: Clinical Features and Therapeutic Management. Clinical and Translational Gastroenterology 10(10):p e00078, October2019. DOI:10.14309/ctg.0000000000000078